Predmeja

"Pred mejo", na robu Trnovskega gozda, je pred dobrimi 400 leti nastala vas Predmeja. Tu so se naselili ljudje in vzljubili skopo pokrajino, kljub temu, da na planoti ni vira čiste pitne vode. Tik pod robom pa je znamenita Skukova voda, kamor so jo hodili iskat Gorjani in kamor še danes prihajajo po zdravilno vodo ljudje od blizu in daleč. Na Predmeji pa je tudi najvišja točka občine Ajdovščina - vrh Malega Golaka meri 1495 mnv.

Preberi več →

Otlica - Kovk

Škraplje, brezna in vrtače ter drugi naravni pojavi kraškega značaja so značilni za te kraje na Gori, ajdovskem delu planote Trnovskega gozda. Najbolj znamenito je Otliško okno. Čeprav je narava skopa, zemlja polna kamenja, burja pa tu pokaže svojo moč, prebivalci Otlice, Kovka in drugih gorjanskih vasi imajo radi to deželo.  In vsi Gorjani, ki so odšli v svet, se vsaj enkrat v letu - na Angelsko nedeljo - zberejo tu, na Otlici.

Preberi več →

Pot po Angelski Gori

Tematska Pot po Angelski gori je zasnovana krožno, kot ogrlica, na kateri so nanizani biseri narave in dela človeških rok. So duh časa in zelo nazorno prikazujejo večno prilagajanje človeka naravi, njegovo odvisnost in možnost sobivanja tudi v ostrih in težavnih, toda tudi čarobno lepih razmerah matere Gore. Smer pohoda: Panklerija - Otliški maj - Otliško okno - Navrše - Majerija - Sinji vrh - Angelska Gora - Kurja vas - Sibirija - Kitajska - Panklerija. 
Čas hoje : 8 ur


Preberi več →

Vipavska dolina - Vse drugače. Vse leto